Zen-meditation
Zen är en form av buddhism. För det första, filosofin bakom zenmeditation går ut på att det inte finns några rätt och fel i vår värld och inte heller några ”vi och dom”. Alla är lika viktiga och världen är allt annat än svart-vit. Inom zen pratar man mycket om karma. Zenmeditation går ut på att hitta närvaro i nuet. Man pratar mycket om att sitta eller ”sittningen”. Detta kallas ”zazen”. I närvaron ska du försöka hitta dig själv. Du är en del av universum precis som alla andra och på ett sätt går det inte att skilja oss och universum åt.

Det är viktigt att inte öva för länge som nybörjare på zenmeditation. Tio minuter räcker till en början. Bry dig inte om ifall dina tankar sticker iväg åt annat håll, det är bara naturligt. Försök bara att hålla dig helt neutral till alla tankar som dyker upp, konstatera att de är där, iaktta dem men stanna inte kvar vid dem.

Man ska försöka sitta så bekvämt som möjligt så att kroppen får stöd. Lotusställning kanske är den mest populära. Ryggen bör vara rak (fast inte spänd) och man ska inte sitta snett. Bär gärna bekväma kläder så att inget skaver eller känns obehagligt. Använd kuddar som stöd om det hjälper. Det går faktiskt också att sitta på en stol om båda fötterna vilar stadigt mot golvet.

Andningen är också viktig. Om man sitter rätt och är nog avslappnad kommer man till slut bara att behöva göra kanske fem in- och utandningar per minut. Det är faktiskt inte så speciellt svårt egentligen. Prova att andas in genom munnen och ut genom näsan. Träna på att andas med hjälp av magen i stället för brösten, dvs. med diafragman likt ett spädbarn. Ögonen kan vara halvöppna eller stängda.

Koncentrera dig på andningen (i början kan man t.ex. lugnt och stilla räkna andetagen) och nuet och du kommer, efter en tids övning, att känna hur du får ny kontakt med dig själv och ditt medvetande. I zenmeditation är målet är att bli fri från tänkande. Tankar kan komma och gå, javisst, men man ska sträva efter att känna och bara vara, inte fundera. Du kommer efter några veckors övning att hamna mitt i nuet, i den absoluta stillheten.

 

Chakrameditation
Här får du en beskrivning på en meditation som du kan göra med olika färger. Använd din fantasi och var uppmärksam på vad som händer inom dig i de olika rummen med färg. Vilka känslor eller tankar som blir aktuella i olika färger. Gör bara reflektioner utan att börja analysera det omedelbart. Du kan på olika sätt i din vardag uppleva vad de olika färgerna väcker inom dig och sedan se till de olika chakranas betydelse för att få insikter om mönster du kan förändra. Vill du kan du centrera din andning och göra vitt ljus visualiseringen först.Du behöver inte visualisera de enskilda chakrana så att du visuellt ser dem eller fysiskt upplever dem. Dom kommer automatiskt att attraheras av färgerna dom speglar. För det kan ju vara så att det finns andra delar, dimensioner av dig som också får en möjlighet att också njuta av färgerna.

Denna meditation öppnar och balanserar dina chakras.
Centrera dig och känn stillheten och avspänningen inom dig.

Föreställ dig att du befinner dig i ett vitt rum. Här finns åtta dörrar.

En röd dörr, En orange dörr, En gul dörr, En grön dörr, En himmelsblå dörr, En indigoblå - mörklila dörr,   En vit - violett dörr,  

Gå nu fram till den röda dörren öppna den och kliv in i det röda rummet. Vill du kan du gå runt och se dej omkring i rummet där allting är rött. Mitt i taket hänger en jättestor kristallprisma. Upplev hur den röda färgen går ut och in i alla prismans fasetter. Och upplev det skådespel det ger till rummet i alla möjliga tänkbara röda nyanser. Visste du att rött hade så många färger? Se dej omkring hur allting i rummet går i olika röda nyanser. När du är färdig går du ut ur det röda rummet och stänger dörren. Och befinner dig åter i det vita rummet.

Gör nu lika med varje färg - gå in genom varje dörr och upplev kristallens olika fasetter och sidor. Hur varje färg består av så många olika nyanser.

Det bästa är alltid att ta in alla färgerna eftersom dom balanserar varandra.

Om du vill kan du också välja att gå in i något enstaka rum, om du känner att du vill ha mer av en viss färg.

Transcendental Meditation -
TM i dagligt tal där transcendental kan översättas till översinnlig - bygger på tanken att varje människa har en outnyttjad resurs inom sig. Den resursen gömmer sig i människans psyke.
TM är en form av mantrameditation och är baserad på hinduisk filosofi. Under 1960-talet introducerades transcendental meditation i väst av den indiske yogaläraren Maharishi Mahesh.

Den som medititerar lär också känna sig själv på ett bättre och djupare sätt. Det är lättare att bli öppnare och ärligare, både mot sig själv och andra, och det blir mindre problem att vara tillsammans med andra människor. Många får känslan av att hitta sig själv